Пухкави козуначни кифлички
Необходими продукти:
1 ч. ч. хладко прясно мляко
1 пак. суха мая
4-5 с. л. захар
1 ч. ч. разтопена мас
3 яйца
брашно за умерено тесто
щипка сол
есенция лимон/ванилия
Начин на приготвяне:
В купа смесете хладкото мляко, захарта, маята и 2-3 с. л. брашно и оставете на топло за 20 мин. да "шупне". След това към сместа добавете маста, яйцата, сол, есенция по избор и брашно. Замесете умерено твърдо тесто и го разделете на пет топки.
Оставете да втасат за още 30-40 мин., след което всяка топка разточете на тънка кора и разрежете на 8 или 12 триъгълника.
Сложете плънка по избор или поръсете с канелена захар.
Навийте на рулца, намажете с жълтък и поръсете обилно с още захар.
Така оформените кифлички печете на умерена фурна 170-180 градуса с вентилатор, докато придобият приятен златист цвят.
Канелените кифлички са особено подходяща компания за сутрешно или следобедно кафе. Или за гости :)
Да Ви е вкусно!
Коментари
Публикуване на коментар